Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Castelul Degenfeld din localitatea Cuci a fost construit în secolul al XVII-lea de către contele Pekry Lőrinc, general al curuților. Castelul și domeniul au fost proprietatea dar și sursa inspirației pentru soția contelui Pekry, baroneasa Petrőczi Kata Szidónia, considerată a fi prima poetă maghiară a epocii baroce.

După moartea contelui Pekry Lőrinc, timp de aproape o sută de ani, domeniul de la Cuci, format din Castelul Degenfeld și parcul castelului, a fost moștenit pe linie feminină. Astfel, fiica lor, Pekry Polixenia căsătorită cu baronul Daniel István, dă naștere unei fiice, Daniel Polixenia, care, la rândul ei, se căsătorește cu baronul Wesselényi István.

Fiica celor doi, Daniel Polixenia și baronul Wesselényi István, Mária, s-a căsătorit cu contele Teleki Ádám și astfel domeniul din Cuci a devenit proprietatea familiei Teleki. În anul 1800, Teleki Anna se căsătorește cu contele Degenfeld Schonburg Miksa. Astfel, moșia devine proprietatea familiei Degenfeld și este una dintre cele mai vechi domenii ale familiei din Transilvania.

Aspecte legate de arhitectura și starea actuală a Castelului Degenfeld din Cuci

Clădirea principală a fostului conac este construită în stil neoclasicist și este simetrică, având un singur nivel și un portic în partea de mijloc, cu coloane în axul central. Prin acest portic se ajunge în, ceea ce odinioară era sala mare, iar de acolo în celelalte săli. Se știe că celelalte încăperi aveau diverse folosințe: sală de fumat, sală de conversație și camere de oaspeți.

În apropierea clădirii castelului se află un turn din cărămidă. Acesta a fost folosit și este și acum pentru alimentarea cu apă a castelului.

De-a lungul timpului Castelul Degenfeld din Cuci a fost folosit pentru diverse scopuri ale comunității. Astfel, castelul a fost folosit ca sediu CAP, iar, după inundația din anul 1970, clădirea a fost folosită ca sediul al primăriei, tot aici fiind găzduită și biblioteca, dar și poliția comunității.

În vremurile de glorie și strălucire ale Castelului Degenfeld, clădirea principală era înconjurată de un parc dendrologic și două sere. Parcul a dispărut odată cu strălucirea castelului. În prezent, Castelul Degenfeld aparține ca și proprietate moștenitorilor familiei Degenfeld.

 

Sursa foto: castelintransilvania.ro

Ultima actualizare: 12:48 | 11.07.2024

Sari la conținut