Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Biserica din lemn

Biserica de lemn din Cuci, din comuna cu același nume, județul Mureș, datează din secolul al XVII-lea.
A fost reconstruită după anul 1733, particularitatea arhaică, a unghiului în ax la altar (nedecroșat, cu patru laturi), dimensiunile navei (7,35 m/4,20 m) și decorul paramentului, coborându-i începutul în secolul al XVII-lea. Se remarcă consolele, cioplite în retrageri succesive, și brâul puternic profilat, aflat jos, pe cea de a treia bârnă.

Interiorul lăcașului prezintă câte o boltă semicilindrică peste navă și absidă, tangente la linia pereților, cea din urmă fiind racordată prin două fâșii curbe. Peste pronaos a apărut, târziu, clopotnița scundă, după modă și nu din necesitate, căci spre nord-vest a rămas construcția, pe două nivele deschise, destinată clopotelor. O altă înnoire a fost prispa, de pe latura de sud, pentru acoperirea căreia a fost modificată șarpanta.

Citește tot

Castelul Degentfeld, secolul al XIX-lea

Castelul Degenfeld din localitatea Cuci a fost construit în secolul al XVII-lea de către contele Pekry Lőrinc, general al curuților. Castelul și domeniul au fost proprietatea dar și sursa inspirației pentru soția contelui Pekry, baroneasa Petrőczi Kata Szidónia, considerată a fi prima poetă maghiară a epocii baroce.

După moartea contelui Pekry Lőrinc, timp de aproape o sută de ani, domeniul de la Cuci, format din Castelul Degenfeld și parcul castelului, a fost moștenit pe linie feminină. Astfel, fiica lor, Pekry Polixenia căsătorită cu baronul Daniel István, dă naștere unei fiice, Daniel Polixenia, care, la rândul ei, se căsătorește cu baronul Wesselényi István.

Citește tot

Biserica reformată, construcție secolul al XV-lea

 

În secolul XV, la inițiativa proprietarului de pământ și a Capitlului de Alba Iulia, a fost construită o mică biserică gotică, fără turn, cu un sanctuar boltit de 5X4,30 metri. Tavanul, arcadele și ferestrele navei au fost remodelate în jurul anului 1650. Tot atunci au fost realizate ușa de sub turn și porticul. Construcția turnului a fost finalizată doar în 1835. Dintre cele două clopote din turn, cel mic a fost făcut în 1811 și are inscripția: „ME, Fudit Ephraim Andraschofoky A Klaudiopoli Isten Dütsöségére az Kutyfalvi reformata eklésia – öntette Anno 1811”.

Citește tot

Ultima actualizare: 12:48 | 11.07.2024

Sari la conținut